RIK grunnkurs

Det har vært en lang og lærerik helg. Kurset var hovedsakelig en introduksjon til RIK og hva som kreves for å kunne trene med hunden innenfor dette, da spesielt C arbeidet som er  bite/forsvars delen. Likevel synes jeg de andre delene var vel representert og gjennomgått.

IMG_1952

Første kvelden var kun teori og her var det fokus på spor og hvordan en legger ned godt grunnarbeid, at hunden skal gå dypt og konsentrert i sporets kjerne. Spor er noe en ikke trenger å trene på kontinuerlig. Det å gå spor ligger svært naturlig for hunden og når gode vaner er innlært vet hunden hva som forventes. Den vil ikke trenge mer enn noen få repetisjoner nå og da for å være i konkurranseform. En kan trene spor med valper helt nede i åtte ukers alderen og mange velger å introdusere hundene til dette så tidlig som mulig både for å aktivisere hunden, men også fremelske konsentrasjon og arbeidsro.

img_1858n

Dag nummer to konsentrerte vi oss om Lydighet. IPO eller RIK har de samme lydighetsøvelsene som vanlig konkurranselydighet, men det er også vesentlige forskjeller på hva en får trekk for og hva en ønsker i hunden. Det er mye større fokus på at hunden skal vise aktivitet og engasjement. Det er bedre med en hund som kaster seg inn i alle øvelser, men kanskje sitter litt urett enn en hund uten nok fart og som virker diltete eller usikker og dempet.

Denne dagen hadde de med hunder for å vise litt hva de gjør fra før og få litt input på hva de kan gjøre annerledes om de ønsker å trene RIK lydighet. Her var det noen med klare tanker om hva de ønsket og de uten noe holdepunkt. Alle fikk nok noen gode råd for hvordan både øke og dempe hundens aktivitet og intensitet.

Dag nummer tre var viet helt og holdent til C arbeidet. Dette er også den delen som har mest krav og regler til både hund og fører. En kan ikke konkurrere eller trene C arbeid uten at Hunden har gått ferdselsprøve som tester noe av hundens temperament og lydighet. Fører må også ha gått RIK grunnkurs og søke om C lisens til den hunden fører vil trene med. En kan bare trene C arbeid i en hundeklubb og med godkjente figuranter.

img_2234
Det var utrolig artig å se på hvordan en starter denne typen trening med hunden. For det er hovedsakelig bare en lek. En utrolig kul lek for hundene. Noen var mer egnet enn andre, men alle hundene hadde det artig. I alle fall på det stadiet disse hundene jobbet. Dessverre tror jeg kanskje at det er en del som kan utvikle litt mye stress om de ikke er skrudd helt rett sammen for å takle den typen intensitet trenere og figuranter framelsker.

Personlig kunne jeg gjerne tenke meg å se videre på sporten og gå flere kurs, men det er vanskelig når det ikke er noe miljø nært der jeg bor. Dessuten tror jeg det er viktig å vurdere den hunden man har. Ikke bare med tanke på rase, men også dens mentalitet og evne til å avreagere og roe ned.

img_1402

img_1589

img_0926


Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

error: Tilhører Fjordbits