Skøy hundeskole: Aktiviseringskurs

Jeg har da deltatt på kurs med Skøy hundeskole. Et aktivitetskurs. Det er selvfølgelig ikke alle deler av kurset som var like spennende og noe var ikke helt etter min smak, men det var lærerikt og jeg hadde det veldig koselig. Vi har også fått et større innblikk i de forskjellige sportene og jeg har sett mye tydeligere hva Joplin trives mest med. Jeg er veldig glad for at jeg valgte å delta på kurset selv om jeg sitter med en del teoretisk kunnskap. Det å ha kunnskapen til å gjøre noe og faktisk gjøre det er noen mil fra hverandre også er det jo sånn at alt kan ikke gjøres etter boka ettersom både hunder og mennesker er forskjellige.

Dag 1: FREESTYLE
Freestyle er jo egentlig triksing til musikk. Det er mer festlig og artig enn alvorlig og en bedømmes utifra både tolkning av musikk og hvor avanserte triks hunden kan. Hunden kan bare diskes om den forlater ringen noe som vil si at dette er en sport som skaper mindre press og større frihet for ekvipasjene. Jeg syntes denne kvelden var utrolig fin og fikk en del ting jeg kan bruke som aktivisering og jobbe videre med. (de to markerte har jeg trent på)

Vi lærte å snurre rundt
Gå mellom beina
Gå rundt ting, feks stoler, lyktestolper og slikt
Touch/target (hånd)

Det ble også snakket litt om klossen som er en måte å trene inn bakbeinskontroll. Dette fikk ikke vi prøve med våre hunder, men jeg har sett dette i praksis før og har derfor jobbet med dette en del hjemme da det kan være med å hjelpe hunden å få en fin FVF, på plass og utgangsstilling.

Dag 2: RALLY LYDIGHET Rally handler mye om fri ved fot og har hunden dette godt inne vil en egentlig gjøre det veldig bra i de lavere klassene.  I Rally starter man med 200 poeng som blir trukket fra ettersom de feilene en får i løpet av banen. En følger skilt som forteller en hva hunden og du må gjøre.  Rekkefølgen på disse skiltene er tilfeldig satt opp, men en vil alltid finne de samme skiltene i den klassen man går i så kan en utføre alle øvelsene så er det ingen overasskelser på lur.

Vi fikk gå gjennom en liten Rally bane to ganger med hundene våre og så var det gjennomgang av noen av de litt tyngre skiltene og en demonstrasjon på hvordan disse skal se ut.

Vi tok opp og øvde på det vi lærte fra forrige dag ettersom det var relevant for sporten. Denne kurskvelden synes jeg muligens ble brukt litt dårlig og tiden gikk mye på å jobbe for mye med det en hadde hatt fra kvelden før. Fikk likevel mye ut av dagen og gikk fra kurset med mye bedre innsikt i hvordan Rally henger sammen.

img_4646

Dag 3: AGILITY
Denne dagen gikk vi gjennom sikkerhet for hund og handler og lot hundene hoppe litt hinder og gå gjennom en tunnel. Snakket litt om hva som er gode egenskaper og at de fleste hunder enten suger frammover, ser rette linjer og er selvstendig eller er mer lydig/avhengig og heller jobber bedre på kommandoer og førers språk. De fleste av hundene sugde godt fram og hadde sterk selvstendighet.

Dette var det vi jobbet mest med. At hundene skulle være selvstendige og søke fram uten å bry seg om fører, som skulle hviskes ut. Som fører følte jeg meg lite inkludert og sto for det meste bare på sidelinjen å stirret tomt ut i intet. Jeg fikk ikke se på hunden, snakke eller virke innbydende. Jeg måtte springe rett fram når jeg fikk beskjed om dette. Noen holdt hunden og andre satt med belønning. Jeg fikk være med å belønne, men fikk fort reprimander om å forte meg å repetere..

Jeg ser hva en vil fram til med denne praksisen, men forstår likevel ikke hvorfor en vil starte en introduksjon til sporten på denne måten og heller ikke hvorfor en velger å ta en så konkurransedrevet rettning på et aktiviseringskurs.

img_4559

Det ble hovedsakelig brukt lokking og luring for å få hundene over hindre og gjennom tunellen. Belønningen skulle være sterkest mulig. Denne belønningen ble så plassert rett forran øynene på hunden (på andre siden av hindrene eller tunellen)  og ble gjort fristende enten ved bruk av pip eller bevegelse for at hunden skulle gå i jakt og ønske leken. For min hund førte dette til mye stress og lite læring. Jeg merket meg at hun var veldig stresset under kurskveldens aktiviteter, låste mye ut og var usedvanlig urolig når vi kom hjem. Jeg vil understreke med dette siste at problemet ikke var metoden, men metoden kombinert med min hund, noe jeg selv skulle tatt ansvar for og sagt i fra om.

img_4763

Dag 4: RUNDERING
borte grunnet sykdom

Dag 5: SPOR
Vi gikk gjennom hva et spor innebærer og hvordan spor er anderledes i de forskjellige sportene og hva en ønsker og fokuserer på ettersom hvordan gren en velger. Det var også om hvordan spor er naturlig for hundene og at valper gjerne tar dette mye raskere enn voksne hunder som har blitt lært hele livet at en ikke ønsker at de skal sniffe i bakken elle dra avgårde etter det de har fått ferten av. Det ble også gjennomgått hvordan en legger spor for en fersk hund og jobber seg oppover.

En fikk også god innføring i hvordan  vær, terreng og tid kan påvirke sporet en har lagt.
Vær: feks vind kan føre til at sporet flytter seg litt den veien vinden blåser ettersom fertene våre blir dratt med av vinden.
Terreng: Asfalt er såpass glatt at mye mindre lukt setter seg i bakken og det dermed er vanskeligere for hunden å spore. Dette kan også gjelde snø og annen form for glatt terreng.
Tid: Tid gjør at sporet blir mindre og mer konsentrert. Det er vanskeligere for hunden å finne sporet og den må bruke litt mer tid, men det positive er at hunden nå vil ligge midt i kjærnen av sporet og ikke vingle mye ut til sidene.

img_5089

Vi la ut to spor til hundene. Et uten vinkel og et med. Vinkel vil si at sporet brått skifter rettning eller nettopp vinkel. Sporene skulle være på omtrent 200m og være så rette som mulig, men følge terrenget på en naturlig måte. Det var alt fra fjell og lyng til myr og berg. Hundene fikk gå et spor hvor det ble lagt god med godbiter i kjærnen av sporet for å oppmuntre og belønne hunden for å velge det vi ønsker. Ved feil stoppet bare fører opp og lot hunden få litt tid til å tenke og derretter fikk hunden fortsette videre så snart den fant tilbake til sporet.

Veldig fornøyd med denne kurskvelden og følte vi fikk masse vi kunne fortsette videre med både med tanke på markeringer i sporet og hvor avansert vi kan gjøre det allerede nå. det var også veldig fint at vi selv fikk legge spor til våre og andres hunder slik at vi fikk spørre om råd og hjelp når vi møtte på problemer som feks glemt markering, dårlig med belønning, terrenget osv.

img_5139


Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

error: Tilhører Fjordbits